dimarts, 22 d’octubre del 2013

De Nador a Vic


Autora: Laila Karrouch
Premi Columna Jove 2004

La Laila, nascuda a la ciutat marroquina de Nador el 1977, va arribar a Vic amb la seva família quan tenia vuit anys. Aleshores va començar el procés d’adaptació a una nova cultura i uns nous costums, però també es van desencadenar un seguit d’emocions que la marcarien per sempre. L’enyorança dels avis i els amics del Marroc, la preocupació per les dificultats econòmiques, la coneixença de nous amics a l’escola i a l’institut, la polèmica participació en proves esportives o el racisme latent en la recerca de la primera feina són només alguns dels episodis que la Laila, amb una enorme sensibilitat, va relatant en primera persona. És així com se’ns dibuixa la vida d’una noia que viu a cavall de dues civilitzacions, dos mons que ella assumeix amb naturalitat i sent com a propis. “M’agrada fer un bon cuscús per dinar i un entrepà de pa amb tomàquet per sopar. Per què no?!”
Deixa'ns el teu comentari, el farem arribar  a la Laila!

28 comentaris:

  1. Quines vivències!
    Això va ser el primer que se'm va passar pel cap al final de llegir el llibre proposat.
    Aquest “De Nador a Vic” fa emocionar i fa posar-se a la pell dels altres.
    Perquè no és fàcil anar a un país desconegut i posar-se a treballar i a viure la vida. Tampoc no és fàcil saber que a casa ho passen malament econòmicament, però tot i així sortir-se'n i tirar cap endavant.
    Crec que la Laila és una persona molt forta i molt lluitadora.
    I és que el llibre és fenomenal. Totes les coses que ens explica la Laila de la seva vida són apassionants. Des del primer adéu del Marroc fins a aquesta última frase: “M’agrada fer un bon cuscús per dinar i un entrepà de pa amb tomàquet per sopar. Per què no?!”, és un seguit d'emocions i de sentiments per transmetre.
    M'ha encantat i el recomano a molta gent.

    Ferran Delgà

    ResponElimina
  2. El llibre De Nador a Vic, de la Laila Karrouch, m'ha sorprès. És un llibre molt sincer, bonic, i impressiona el pas que ha fet aquesta nena, que només té 8 anys, però que li passen coses, les reflexions que fa, com pensa, i, al cap de ser pocs anys a Catalunya, tregui molt bones notes, que sigui de les primeres de la classe. L'impuls que té amb les coses que vol. M'ha sorprès molt, el llibre, el sentiment que té, i sobretot, la manera com parla, com s'explica, com parla el català.
    Aquest llibre, que explica la història d’aquesta nena, que es vol fer la forta, però que no pot, és mereix un premi.

    Marta Hubach

    ResponElimina
  3. Aquest llibre és molt especial perquè t'explica emocions, sentiments en primera persona. Explica la seva història des de que va tenir que marxar de Marroc. Quan transmetia alguna emoció a vegades me la feia sentir a mi també perquè quan em fico a la seva pell i penso lo que tindria que passar en aquells moments, es a vegades alegria però moltes vegades també tristesa, llegit aquest llibre m'ho he passat molt be hi espero que el llegiu perquè és molt interessant.

    Pau Vila

    ResponElimina
  4. Carrie, aquest és el meu comentari del llibre:

    El llibre "De Nador a Vic" és molt bonic, perquè quan el llegeixes et fiques a la pell de la Laila. Ha estat molt divertit i impressionant com una nena de 8 anys s'encamina amb noves aventures en la ciutat de Vic.
    Amb els anys que ha estat a Vic, ha aprés moltes coses com aprendre el català, fer atletisme i conviure amb persones desconegudes.
    La Laila ha estat molt valenta perquè ha pogut fer coses que a Nador no podia fer.
    Paula Zanchi

    ResponElimina
  5. EL llibre de Nador a Vic, de la Laila Karrouch és un llibre fantàstic. M'ha agradat molt. La Laila ha explicat tota la seva vida en aquest llibre: les emocions, la tristesa, els problemes...
    Explica des la seva arribada quan no sabia ni paraula del Català i ara que ha escrit un llibre en Català.
    Ella té una vida impressionant. Té molta enyorança del la iaia.És molt intel·ligentaperquè després d'uns quants anys de arribada ja era una de les primeres de la classe. Aquesta nena té problemes per poder poder anar al col·legi perquè la seva mare diu que les nenes no van a estudiar i, a més ni practicar esport.

    Aquest és un bon llibre en realitat. I si que mereixia un premi del que ha tingut.


    Arshdeep Kaur

    ResponElimina
  6. El llibre De nador a Vic, que l'autora és la Laila Karrouch, m'ha agradat molt. Perquè explica una historia real que ens pots passar a tothom. Tambe perquè veus com va evolocionan i com va solucionen els problemes que es va trobant. I amb l'actitud que supera els problemes i també amb l'actitud que es va acostumant amb la cultura i amb els estudis.M'ha sorpres moltíssim perquè és molt dificil de aconseguir-ho, has de ser un persona molt valenta.. També m'ha agradat la manera com ho explica.
    Us animo a que el llegiu !!!
    Yasmina Hadji

    ResponElimina
  7. "De Nador a Vic" és un llibre juvenil escrit per la pròpia protagonista, la Laila Karrouch. M'ha impressionat, ja que no només explica la història d'una nena que va a viure a un lloc diferent al seu, sinó que ens fa entendre que costa molt arribar a una nova ciutat i ser tractat igual que els altres, i que a una persona de fora se li presenten moltes dificultats a l'hora d'adaptar-se. M'ha semblat genial que la Laila fos sincera i que presentés els problemes tal i com eren.
    Aquest llibre és impressionant, i t'atrapa des de la primera paraula fins l'última. El recomanaria a tots els adolescents als quals els hi agradin els llibres basats en fets reals.

    Valerie Katimi

    ResponElimina
  8. "De Nador a Vic", un llibre real, escrit per la Laila Karrouch, és un dels llibres més bonics i sincers que he llegit. Explica la pròpia història de l'autora, una nena nascuda a Nador, que per motius de feina se'n ha d'anar a viure a Vic, un lloc on suposadament la gent econòmicament viu molt millor.
    La Laila ha de enfrontar-se a un canvi radical de vida, però encara que tot sigui tant diferent, tira endavant, les notes son bones i queda ben classificada en l'atletisme, tot i així, s'adona que encara hi han problemes econòmics.
    Aquest llibre és interessant de llegir, a mi personalment m'ha agradat molt, i crec que a molta més gent a qui li agradin les histories basades a la realitat, li pot agradar, el recomanaria a molta més gent.

    Aina Foguet

    ResponElimina
  9. El llibre De Nador a Vic, de la Laila Karrouch, m'ha agradat molt perquè l'autora t'explica tots els fets que li van succeir a ella, durant la seva infància. Tot el que va fer la Laila té molt de mèrit des de viatjar a un país desconegut per trobar feina pels seus pares i millor qualitat de vida. Tota la seva família es va adaptar i integrar a la societat i la nostre cultura, moltes vegades difícil d'entendre per ells.
    La Laila és una nena de 8 anys molt forta, que va superar els moments més difícils, per tirar endavant, avançant i anar progressant a poc a poquet.
    Aquest llibre et fa reflexionar sobre tots els esforços que han de fer .les persones de fora que venen al nostre país i els mals moments que poden passar: problemes econòmics, morts...
    Recomano a tothom aquest llibre perquè és molt fàcil de comprendre, i sobretot perquè et poses a la pell de Laila, i veus que la vida està plena d'entrebancs.


    Pol Vila

    ResponElimina
  10. Que bonic!
    Aquest llibre m’emociona i molt. El llibre ”De Nador a Vic” de la Laila Karrouch és un llibre amb un llenguatge fàcil d’entendre per a tothom. Aquest diari secret, que ara és un llibre explica tots els seus sentiments, problemes, situacions per les que ella ha passat molt difícils i que al receptor els hi arriba al cor.
    Aquest llibre el recomano a molta gent i aquesta gent que el llegirà, estic segur que també el recomanarà.

    ResponElimina
  11. Aquest llibre, Nador a Vic m'ha deixat boca badat, és un llibre apassionant, que t'obliga a sentir-te com es sent aquelles persones que provenen d'un altre país. És un d'aquells llibres que quan comences ja no pots parar, perquè quan acabes un capítol vols saber el que passarà després. A mi m’ha agradat perquè és un d'aquells llibres que hi ha moltes barreges d'emocions: tristesa, felicitat, alegria.. És un llibre basat a la realitat, i et demostra com una persona, en aquest cas la Laila arriba en un país completament desconegut, i el difícil que és adaptar-se, sentir-se agust, còmoda per això totes aquestes persones que arriben noves es mereixen que la gent els i tingui valor. Aquesta noia que ha fet aquest llibre té molt de mèrit perquè ella va lluitar per el que volia aconseguir i encara lluita per poder seguir en la seva vida.
    Llegiu aquest llibre, va que ja ho espera a l'estanteria!

    ResponElimina
  12. Hi ha llibres que serveixen per reflexionar sobre la realitat o sobre coses, n'hi ha que simplement et fan passar una bona estona, n'hi ha que et transporten a mons diferents sense moure't del sofà, però “De Nador a Vic” és completament diferent. Amb aquest llibre he rigut, he patit, he reflexionat sobre tot el que parla el llibre, i he pogut comprovar que la Laila Karrouch és una dona realment forta i sensible, que ha sigut capaç de suportar moltes coses, i que ha sabut superar tot el que la vida li ha posat al davant. És un llibre sincer, divertit, trist, bonic, i molt profund, que m'ha agradat moltíssim. És recomanable, per a tothom qui vulgui passar una bona estona, sobretot per aprendre que el que vulguis és possible fins i tot en un cas com el de la Laila.
    Realment magnífic.

    Paula Bassets Bosch

    ResponElimina
  13. De Nador a Vic, de la Laila Karrouch. És un llibre molt bo per llegir-lo a la nostre edat, perquè jo penso que és per públic juvenil. És un llibre que t'explica la vida de una família que és immigrant a Vic, jo crec que en això és impressionant veure el que és de diferent, Nador de Vic. És un llibre d'aventures, on tant pot haver-hi trossos per plorar com per riure, és molt bon llibre per reflexionar, el que és dur canviar d'habitat. M'han agradat les històries de la Laila. És un llibre amb molts de sentiment, tant de dolents com de bons. És d'aquells llibres que quan comences a llegir-lo no pots parar fins saber el final.
    Jo recomano aquest llibre per què crec que és un llibre molt bonic per llegir.

    Gerard Güell

    ResponElimina
  14. De Nador a Vic.

    Aquest llibre m'ha agradat molt, crec que es adequat per la nostre edat. Es un d'aquells llibres que quan comemses no pots parar e llegir, te una mica d'intriga, personalment m'ha agradat molt.
    Perquè es una história que li pasa a una nena que ve del Marroc cap "Hispania" amb la seva familia i s'instala a Vic, i explica tot de fets que li pasen, sentiments, sensecions, estats d'anim... La seva vida resumida en un llibre.
    Jo recomanaria aquest llibre a tothom.

    Julia Puigvert

    ResponElimina
  15. De Nador a Vic, Laila Karrouch
    M’ha agradat molt llegir aquest llibre, he passat una bona estona llegint-lo, i m’he divertit molt. Crec que és un llibre interesant i curiosa, ja que ens explica la vida de l’autora, la Laila.
    Aquest llibre ens explica, la seva vida en una ciutat desconeguda per ella, Figueres, i ens relata les seves opinions, les seves emocions, les seves sensacions etc.
    Definitivament m’ha encantat molt.

    Bin Huang

    ResponElimina
  16. Es un llibre fantàstic, es molt realista i demostra les vivencies que poden tenir les persones de diferents països per un tema tant irrellevant com son els diners uns insignificants papers.
    Es un llibre molt bònic i molt ampropiat per el joven, m’ha agradat a part de que com son les vivències dels “nostres veins” tant diferents per haver nascut en un país o altre. Es molt injust a part de que no tenen les mateixes oportunitat, el llibre reflexa molt bé aquesta realitat a part de que la cultura o la religió del país també influeixen molt en el llibre en aquest cas l’islam, fa que la Laila hagi de deixar la seva pasió: El atletismo.
    Es un dels llibres més bonics que he de llegar mai

    ResponElimina
  17. Aquest llibre, De Nador a Vic, és de la Laila Karrouch i crec que aquest llibre es un llibre que ens parla de superació. Es un llibre ple de il·lusió de cara a les coses noves, superació i amb molt sentiment. La Laila als 8 anys ha de venir per motius econòmics a Catalunya concretament a Vic. Ella sempre tenia il·lusió per fer coses noves i provar noves experiències. A la llarga s'acaba casant amb l'Omar, un noi marroquí i tenen una nena que es diu Iknar.
    Aquest llibre ma agradat molt per la fase que té ella de superació sobre les coses del dia a dia. Hi ha una frase que m'ha cridat l'atenció “M’agrada fer un bon cuscús per dinar i un entrepà de pa amb tomàquet per sopar. Per què no?!”

    ResponElimina
  18. El llibre de Nador a Vic, de la Laila Karrouch, m'ha encantat. Transmet totes les seves vivències amb molta sinceritat. Trobo que va ser una noia molt forta per venir a viure aquí a Catalunya i deixar tot allò que s'estima a Nador. A mi em costaria moltíssim deixar enrere tota la família i unes costums! He disfrutat cada pagina del llibre!
    Neus Juanola

    ResponElimina
  19. Espectacular!
    “ De Nador a Vic”. És un llibre espectacular, ple d’intriga i aventures per viure moments genials llegint i pensant i posant-te en la pell dels protagonistes. És espectacular el canvi que fan la Laila i la seva família, lo ràpid que s’adapten a Catalunya i lo ràpid que aprenen la llengua, el català. És un llibre que és molt interessant, tots el moments que passes els personatges en l’historia, els amics que fan, els veïns nous, gent totalment diferents a ells, o bé gent que també és del mateix país. Tracta de la Laila, una nena molt lluitadora, que el principi no es deixava ajudar, es pensava que ho sabia tot, típic de la nostra edat, però a poc a poc es va fer gran.
    És un llibre molt bonic, intrigat, us el recomano, passareu estones molt divertides.

    Mireia Vila

    ResponElimina
  20. De Nador a Vic de l'autora Laila Karrouch és un llibre molt maco i divertit. Ens explica la història d'ella i la seva emigració, i els seus sentiment i emocions. A mi és un llibre molt bonic perquè t'adones que és molt difícil canviar d'un poble a un altre i canviar de cultura, llengua i manera de fer i és un llibre espectacular i molt de misteri.
    Si el comences a llegir no podràs parar...

    Marc Puigvert

    ResponElimina
  21. De Nador a Vic és un llibre molt interessant, divertit, trist, però és un llibre apassionant.
    Des del meu punt de vista aquest llibre explica els sentiments que té la Laila i tot el que es proposa per arribar on és ara.
    També llegeixes tot els problemes que té i com els solucionen.

    Aquest llibre és molt interessant i té molts de sentiments.

    ResponElimina
  22. De Nador a Vic:

    Aquest llibre esta molt bé perquè es un fet que ens pot passar a tots, son d'aquells llibres que no es pot deixar el llibre fins que l'acabes.
    Tracta d'una nena que te que immigra a Vic, tot i sent de un altre lloc o aconsegueix, li va costar molt de acostumar-se a Vic, però ella va enfrontar els seus problemes i o va aconseguir!

    Es un llibre fantàstic i intrigant! El disfrutareu molt!

    ResponElimina
  23. El llibre de Nador A Vic és un llibre molt interessant i bassada en fets reals, a mi aquest llibre em va fer que passes molta intriga perquè penses que passarà? Com acabarà?
    Aquest llibre tracta de una noia que es diu Laila, que viu a Marroc amb els seus pares, la seva mare, els seus avis, els tiets i les seves amigues i veïnes.
    Un dia la Laila, fa dir que se’n volia anar a viure a Vic i els seus pares i els seus germans els van acompanyar per anar a Vic, la Laila ve deixar als seus avis i les seves amigues allà a Marroc.
    L’endemà que van arribar la Laila anava per primera vegada a l’institut de Vic però li va anar prou bé perquè va fer noves amigues i les notes li anaven bé.
    Que passarà? Li anirà bé l’institut? Que passarà amb els avis de la Laila?
    TOT AIXÓ HO DESCOBRIREU SI EL LLEGIU.

    Íngrid Cantalejo

    ResponElimina
  24. De Nador a vic. En aquest llibre explica les seves emocions. És un llibre molt interessant ja que t’explica les seves vivències en canviar de país, canviant d’hàbitat, d’anar a un país amb diferents costums, religions. Deixant la seva família enrere només veure-la a l’estiu. Quan arriba a Vic s’ha d’aguantar insults de gent, deixant la seva família enrere només veure-la a l’estiu.
    És un llibre bastant bo i crec que esta molt bé llegir-lo a la nostra edat.

    Pol Reyes

    ResponElimina
  25. Trobo que aquest llibre és molt interesant, que moltes persones podrien sentir-se identificades. Crec que pot agradar a molt a tothom.
    Tracta d’una noia, la Laila, que viu a Nador, amb la seva família: germans, pares, avis i tiets. Els pares de la Laila, ella i els seus germanes han de migrar cap a un altre país, debut a problemes econòmics, etc... al arribar al seu destí, Vic, Catalunya, s’instal•len. Per la Laila i la seva família tot és nou; la llengua, la gent, l’estil de vida... la Laila poc a poc s’haurà d’anar acostumant. A mida que es va fent gran, quan la Laila ja sap parlar la llengua, ha fet els seus amics a l’escola i ja s’ho coneix tot, la Laila es va adonant de moltes coses. A la Laila li van succeint coses al llarg de la seva adolescència. A mida que es fa gran li van passant altres coses, i la Laila se’n adona de totes les preguntes que al llarg de la seva vida ella es feia, tots els seus dubtes, es clar la Laila ja s’havia convertit en dona.
    Trobo que la vida de la Laila és molt interesant, que per mi ella es com una heroïna. De la manera que se’n surt dels problemes, i a més ella sola, crec que està molt bé!
    Espero que aquest llibre us agradi molt.

    Paula Corredera

    ResponElimina
  26. De Nador a Vic Laila Karouch

    Aquest llibre explica la historia de la l'autora amb fets reals que va viure moltes coses diferents en diferents cultures. El seu pare havia anat a viure a Catalunya per motius econòmics i millores de vida. Després hi ha anat ella i la seva mare i germans i va viure molts problemes i els intenta solucionar-los a la seva manera.

    Aquest text és súper maco llegiu-lo i descobrireu que li passera a la Laila...

    ResponElimina
  27. El llibre és molt maco m'ha agradat molt. És un llibre ple d'emocions. T'explica els costums i les cultures de diferents països. Quan un cop l'has començat a llegir es converteix en molt interessant. He tingut molt d'interès quan he llegit aquest llibre. Aquest llibre mereix el premi que li han donat.

    Anchal Sharma

    ResponElimina
  28. Aquest llibre m'ha agradat, ja que explica tot el que la Laila va viure. He pogut aprendre el que la Laila viu a Espanya. Diu que va coses exagerades per la integració.
    És un llibre bonic i trist perquè es moren familiars de La Laila.
    Parla de problemes econòmics.
    M'ha impactat que es casin tan joves, però és una cultura diferent.
    La Laila és molt intel·ligent i el llibre al final acaba bé.
    És un dels llibres més bonics que he vist i llegit per això el recomano a tothom que li interessi riure, aprendre, pensar, reflexionar...

    ResponElimina